התקרחות

תופעת ההתקרחות אצל גברים יכולה להתחיל בשנות העשרים לחייהם וישנם אף מקרים של בהם ההתקרחות מתחילה  בגיל ההתבגרות אצל נערים בני 14-15, בעוד שגברים אחרים יחלו לסבול מתופעות נשירת שיער והתקרחות החל מגיל 40. התדלדלות שיער הינה תופעה שכיחה בקרב נשים וגברים כאחד.

עם זאת הבעיה נפוצה בעיקר בקרב הגברים ויכולה לנבוע מסיבות שונות, לרוב מגנטיקה ומשינויים הורמונליים. בנוסף, התדלדלות ונשירת שיער אצל גברים בגילאים שונים עלולה להיגרם כתוצאה ממתח נפשי, תזונה לקויה, טראומה לגוף, תרופות ומחלות עור ושיער.

התקרחות גברית – סיבות לתופעה:

כאמור, הסיבה העיקרית של התקרחות גברית היא גנטיקה, התופעה מוכרת בשם התקרחות זכרית טיפוסית (אלופסיה אנדרוגנית). ראוי לציין כי למעלה מ- 50% מהגברים החוצים את גיל 40 סובלים מהתקרחות. לפי המומחים, ההתקרחות הזכרית הטיפוסית נגרמת כתוצאה מכמות גדולה של הורמון הנקרא דיהידרו טסטוסטרון (DHT). ה-DHT  משפיע באופן שלילי על צמיחת השיער אצל גברים מאחר וה-DHT נדבק על קולטי שורשי השיער ומקצר את שלב הצמיחה וגורם לדילול שיער הראש.

כדאי לדעת כי נשירת שיער אצל גברים עלולה במקרים מסוימים להתפשט לכל הגוף, ולא רק בראש. כך לדוגמה, ניתן לאבחן התקרחות ברגליים אצל גברים או זקן דליל, תופעות אלה שכיחות בקרב גברים בגיל המעבר, והן לרוב מתרחשות בגלל ירידה ברמת ההפרשה של הורמון המין הזכרי (טסטוסטרון). אובדן שיער ברגליים וזקן דליל הם תסמינים של גיל המעבר אך רק בדיקה אצל רופא מומחה לבעיות עור ושיער תגלה את מקור הבעיה, כיוון שתסמינים אלה דומים גם למחלה הנקראת אלופסיה אראטה.

חשוב להדגיש כי התקרחות אצל גברים עלולה להיגרם גם מסיבות אחרות כגון תזונה לקויה, סטרס, הפרעות במערכת ההורמונלית, מחלות, תופעות לוואי של תרופות, בעיקר תרופות אנטי דיכאוניות, גידולים ועוד. הטיפול בהתקרחות שונה מטיפול בנשירת שיער, לכן יש לפנות לבדיקה מקצועית אצל רופא מומחה.

טיפול בנשירת שיער והתקרחות אצל גברים

נשירת שיער והתקרחות גורמת לגברים רבים אי נוחות ופגיעה בביטחון העצמי. כדי לאבחן את הגורם או הגורמים לבעיה יש לעבור בדיקות דם. אגב, עוד לפני שפונים לרופא מומחה כדאי לבצע בדיקה בבית על ידי צפייה בכרית השכם בבוקר, מיד לאחר שמתעוררים. אם מגלים יותר מ- 6 שערות סובלים מנשירת שיער.

טיפול בנשירת שיער והתקרחות אצל גברים יכול להיות מקומי או תרופתי. קיימות בשוק שתי תרופות המומלצות לטיפול בנשירת שיער:

• מינוקסידיל- Minoxidil תכשיר יעיל, ללא מרשם רופא, ההופך את השיער לעבה וחזק יותר ומעודד את צמיחת השיער מחדש. למינוקסידיל שיעור הצלחה גבוה. ניתן לרכוש את התכשיר ברשתות הפארם. התכשיר בצורת קצף יעיל מהנוזל וניתן למריחה רק פעם ביום.

• פינסטריד- Finasteride תרופה המחייבת מרשם רופא/ התרופה ידועה בשם פרופסיה – Propecia, והיא מונעת ביעילות את הפיכת הטסטוסטרון להורמון DHT הגורם לזקיקי השיער להתכווץ.

בנוסף, ניתן לטפל בנשירת שיער או התקרחות בקרב גברים באמצעות שיטות שונות כגון מזותרפיה הזרקת תאי תסיות בקרקפת (PRP) החד ת מינוקסידיל Minoxidil באמצעות לחץ אויר, הדמיית זקיקי שיער, לייזר ועוד. ישנם טיפולים קוסמטיים כגון הדבקת או קשירת פאות חלקיות או מלאות, תוספות שיער או תכשיר בשם טופיק – Toppik.

הטופיק מורכב מסיבים אורגניים כמו בשיער רגיל, הסיבים נתפסים באמצעות חשמל סטטי בין השערות הקיימות ומכסים את האזורים הדלילים.  קיים גם טופיק בצורת ספריי, הצובע את שורשי השיער הנותן נפח.

גברים הסובלים מהתקרחות יכולים לשקול גם השתלת שיער. שיטה זו נחשבת ליעילה ובטוחה, בסיום הטיפול ניתן ליהנות ממראה מרשים ואסתטי. 
השתלת השיער היא אמנם הליך יקר יחסית (להרחבה: השתלת שיער – מחירים), אך היא הפרוצדורה היעילה ביותר לטיפול בבעיית ההתקרחות.

לסיכום, נשירת שיער או התקרחות גברית יכולה לנבוע מסיבות שונות, לכן חשוב לפנות לאבחון מקצועי על ידי רופא מומחה לבעיות עור ושיער. לאחר האבחון הרופא יציע וימליץ על טיפול יעיל ואפקטיבי המביא לתוצאות משביעות רצון.

גבר מקריח לפני השתלת שיער